Агенция за регионално икономическо развитие - Стара Загора

Среща на Бизнес Съвета на Китай и държавите от Централна и Източна Европа

Представители на делегации на тринадесет страни от Централна и Източна Европа и Китай взеха участие в учредителната среща на Бизнес Съвета организирана по време на първия ден от Европейския икономически конгрес в Катовице.

На срещата присъстваха представители на две български институции – г-н Васил Тодоров (Българска търговско-промишлена палата) и г-н Теодор Дечев (Асоциация на индустриалния капитал в България).

- Това е голямо предизвикателство, а в същото време и възможност да се укрепи позицията на страната ни в рамките на многостранните отношения на линията Европа - Китай. Бизнес съветът ще бъде практичен инструмент за обмен на информация, както и платформа за изпълнението на бизнес начинания - подчерта Божена Любинска-Каспшак, председател на Полската агенция за развитие на предприемачеството (PARP), организация, на която е поверена функцията на координатор на работата на Съвета.

Решението за създаването на Бизнес съвета бе взето на срещата на върха на държавните глави от Централна и Източна Европа и Китай в Белград през декември 2014 г. Това поредната инициатива, която се вписва в широкото и комплексно Китайско - Европейско сътрудничество във формула "16 + 1".

- Полша приветства и е съавтор на тези инициативи, виждайки в тях много възможности не само за двустранните отношения на държавите от ЦИЕ с Китай, но също така и за разширяване на отношенията в групата на тези страни, особено по отношение на съвместни инициативи към Китай - подчерта по време на срещата Заместник министър-председател и Министър на икономиката на Полша Януш Пиехочински.

В състава на Съвета влизат бизнес институции на страните от Централна и Източна Европа и Китай. В организираното в Катовице учредителното заседание на Съвета присъстваха 16 институции от 13 страни от ЦИЕ и Китай.

Целта на Съвета е да насърчи икономическото сътрудничество в областта на взаимните инвестиции, търговия и технологично сътрудничество, както и балансирането на икономическия обмен между своите членове. От особен интерес на Бизнес съвета е насърчаването и развитието на взаимните икономически отношения на равнището на малките и средните предприятия (МСП).

- Бизнес Съвета ЦИЕ Китай ще изпълнява положителна роля в създаването на многостранен подход във формулата 16 +1, организация на съвместни икономически семинари, обмен на информация за условията за правене на бизнес с Китай и между нашите страни, информиране за важни събития, свързани с насърчаването на търговията във формулата "16 + 1 "- каза вице-премиерът Януш Пиехочински.

По време на срещата, участниците имаха възможност да обменят опит и да представят профили на институциите, които те представляват. Първото заседание на Съвета беше посветено на взаимното разбиране и приемане на подходящи процедури за дейността на новосъздадената структура. По време на презентациите на всяка от институциите бяха представени предходен опит на икономическото сътрудничество по линията на Централна и Източна Европа и Китай, както и бъдещи съвместни бизнес начинания.

На откриването на работата на Съвета присъстваха и специални гости, в това число Заместник министър-председател и Министър на икономиката на Полша, г-н Януш Пиехочински; Заместник-министърът на външните работи на Република Китай, г-н Ванг Чао; г-жа Катажина Кацперчик, вице-министър в Министерството на външните работи на Полша, която е отговорна за координацията на сътрудничеството във формулата 16 + 1, както и министри от няколко държави от региона.

Проведеният на 20-22 април VII Европейски икономически конгрес в Катовице е един от най-големите бизнес събития в тази част на Европа. По време на тридневните дебати на Конгреса присъстваха над 6000 гости от цял свят.

Източник: Полска агенция за развитие на предприемачеството (PARP)

20 YEARS Stara Zagora Regional Economic Development Agency

REDA is determined in accordance with Art. 2 NGO’s Act as a non-profit organization for the public benefit to the objectives and tasks set out below:

The main objective of the REDA - Stara Zagora is to support the development and implementation of mechanisms to manage the process of successful integration into the European community of local and regional authorities and businesses in the region through policies development at regional and local level aimed at sustainable development of the region and stimulate economic development, including:

Read more...
 

Certificates

certificate-1.jpg fdi-strategy-stara-zagora.jpg micro-fdi-strategy-stara-zagora.jpg

Contact Us

127 General Stoletov Street,
6000 Stara Zagora, Bulgaria
tel. (+359 42) 605007,
fax (+359 42) 638075,
E-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

 

10 USEFUL TIPS ON HOW TO GET YOUR PROJECT FUNDED

 

10 RULES FOR WRITING SUCCESSFUL PROJECT PROPOSAL

You can count on us for:

Upcoming

No events

europedirect

sesp-banner

greeninfranet logo for office printing color

logo-prisma

mir-large

logo selska

invest-en

tedxsz

magazine-startus

banner160x80-en

Loading ...