Агенция за регионално икономическо развитие - Стара Загора

Старозагорци откриха своето вдъхновение в TEDxStaraZagora:Unleashed

37394233 2160488860645768 1503203949048496128 n

АРИР-Стара Загора и специализиран организационен екип от Варна съвместно подготвиха второто издание на събитие TEDx в Стара Загора. TEDx е най-популярният международен формат за споделяне на идеи и опит, разказване на истории, представяне на възгледи и теории: https://www.ted.com/. Лекторите обикновено са успели, популярни личности без ограничения на произход и пол. Всеки панел е кратък (между 3 и 18) минути, като темата на говорителя бива избрана от самия него. Реализирането на събитието и организирането му е изключително престижно за градовете - домакини. Първото по рода си в града на липите се състоя през 2017-та година и предизвика сериозен интерес и много позитивни отзиви.

На 13.10 (събота) в Държавен куклен театър - Стара Загора се проведе TEDxStaraZagora: Unleashed. Събитието бе в рамките на един ден и събра близо 200 души.

Екипът на АРИР-Стара Загора и eкспертите от Варна организираха събитието с желанието да представят на жителите от Стара Загора мнозинство от вдъхновяващи персонажи, част от които лично обвързани с града. Тазгодишните лектори бяха:

Николай Михайлов – Филмов директор и V-Ray Trainer. Той избра да представи -Иновации в невежеството. Неговата тема бе насочена към образованието в България и перспективите за неговото развитие и разрешаване на належащите проблеми.

Ива Цолова - Тя е един от съоснователите на JAMBA - Кариера за всички. Организацията представлява връзката между хората с различни възможности в България и техните бъдещи работодатели. Jamba е място за обучение, стаж и кариера. Тя говори, за това как "Равенството значи повече", като засегна темата за интеграцията на хора с различни възможности и представи три вдъхновяващи истории и призова всички да бъдем по-отворени към хората с различни възможности.

Проф. д-р Ингрид Шикова е един от създателите на катедра "Европеистика" в Софийския университет "Св. Климент Охридски" и ръководител на „Жан Моне Центъра за високи постижения". Цялата ѝ професионална кариера е посветена на европейската интеграция. Била е директор на Центъра за европейски изследвания и на Информационния център на Делегацията на Европейската комисия. Работила е като съветник в Представителството на Европейската комисия. Членува в международната мрежа от лектори "Екип Европа". Избрана е за член на Академичния съвет на Международния център за европейско обучение в Ница, Франция. Има многобройни публикации по въпросите на европейската интеграция. Наградена е с почетния знак със синя лента на Софийския университет "Св. Климент Охридски" за приноса ѝ за развитие на европейските изследвания в България. Teмата, която тя представи на събитието беше "Европа като състояние на духа", в която тя говори за ролята и значението на културата в изграждането и развитието на истинските европейски ценности и развитието на обществото като цяло.

Марио Мишев - един от създателите на сдружение "Българска история", автор на пет книги, както и сценарист на документални филми и поредици. Основна част от работата му е ангажирана маркетинг и реклама, както и с доброволните обиколки по училища и уроци по родолюбие, които сдружението осъществява от пет години. На TEDxStaraZagora: Unleashed той отговори на въпроса - "Как да направим историята прагматична и полезна за обществото днес?" и представи нагледно начини това да се случи.

Боряна Кръстева и "Българският фолклор – вдъхновение за пътешествия". Тя определя себе си като пътешественик, журналист, блогър. От 2014 година поддържа личен блог за пътешествия в България – Пътеписаници. Главен редактор е на сайта Peika.bg. Боряна е автор на книгата „Мистични разходки из България за не/обикновени пътешественици", събрала едни от най-причудливите легенди и истории за тайнствени места в страната ни. Боряна говори за някои от своите пътешествия и за това как можем да преоткрием страстта си за пътуване чрез легендите и българския фолклор.

Добромир Иванов е един от хората, които развиват "Българската стартъп асоциация". За една година те обединиха над 500 компании от цялата страна и в момента работят за стотици законови и административни промени на правителствено и институционално ниво, с които целят страната ни да промени икономиката си в посока иновации и R&D и България да се превърне в "Стартъп инкубатора на Европейския пазар", като това беше и неговата тема за събитието.

Ясен Гешев разкри на публиката "Как от нищо да направиш нещо". Той е бил маркетинг директор на Рали „България" с принос за привличането на Световния рали шапмионат (WRC) в България, работил е в една от най-големите и успешни рекламни агенции, основател и автор на част от проектите на най-значимия фестивал за градско изкуство в страната - Urban Creatures, който трансформира цял един район на София от гето в туристическа атракция, автор на концепцията „Молитва за Стара Загора" през 2017 г. и основател на консултантска агенция, която помага на градовете да реализират потенциала си. През 2018 г. избран в класацията 40 до 40 на Дарик радио. Ясен говори за принципите, които неизменно е следвал през своята кариера и как те са универсални ако човек иска да постигне успех.

Мирена Керезова е PR специалист в PRoPR Agency. Тя е работила с някои от водещите брандове в сферата на културата, здравеопазването, сигурността, FMCG, модата и др. Мирена е създател на първия информационен сайт, посветен изцяло на театъра, LoveTheater.bg. Мирена е част от организационния екип на Международен студентски театрален фестивал "Данаил Чирпански", който се проведе за пръв път през 2017 г. в Стара Загора. През 2017 г. Мирена е избрана в класацията за успели млади хора, които променят средата, в която живеят, "40 до 40" на Дарик радио. Тя представи - "Комуникирай това", една тема, в която показа нагледно колко е важно не само да имаме добра идея, но да можем да я комуникираме, за да постигнем успешно своите цели.

Милен Радков, който е организатор на Blockchain Developers Meetup Bulgaria - група за блокчейн разработчици, провеждаща месечни събирания/уоркшопи, към които всеки ентусиаст може свободно да се присъедини и да получи/сподели знание в блокчейн технологичната сфера. Toй има дългогодишен опит като уеб и мобилен разработчик и софтуерен програмист, както и много задълбочени знания и разбиране на блокчейн технологиите, DLT (Distributed Ledger Technologies) и peer-2-peer мрежите. Темата, която той реши да представи бе: "Blockchain - not only the evolution of money". Милен ни разказа за ролята и приложението на блокчейн технологиите в различни индустрии и как именно блокчейн е добър начин за справяне с фалшивите новини.

Алекс Петков"Митове и реалности за корупцията". Алекс е консултант в Службата за наркотици и престъпления на ООН (UNODC). Той работи в сферата на корупцията и икономическите престъпления, а в UNODC се занимава с разработване на проекти за антикорупционно образование. Преди това Алекс е работил в Международната антикорупционна академия (IACA) в Австрия. Алекс Петков говори за някои от най-популярните митове, които циркулират относно корупцията в световен мащаб, някои от реалните проблеми и начините за справяне с тях.

Снежина Маринова е съосновател и управител на НOUR SPACE - Therapy Coworking Community - уютно коуъркинг пространство в София, предоставящо почасово кабинети на психотерапевти, психолози, кинезитерапевти и изграждащо терапевтична общност, организирайки лекции, посветени на психичното здраве. Темата на Снежина за събитието е "Всички сме ку-ку и това е нормално". Тя говори за това как, за да намерим вътрешен мир и спокойствие за самите себе си трябва да избягаме от догмите и рамките, които ни слага обществото и които си налагаме сами.

Михаела Стойкова - основател на НПО "Операция Плюшено Мече", организацията, която ръководи най-мащабната коледна кампания за сбъдване на детски мечти на български деца в неравностойно положение. През октомври 2017-та екипът на сдружението стартира "Скритите таланти на България" - целогодишна менторска програма за даровити младежи в неравностойно положение, която дава възможност за професионална реализация на сираци и младежи от социално слаби семейства. Темата на Михаела - "Цяло село е нужно, за да се отгледа едно дете".

Илиян Любомиров – Създател на един от най-успешните литературни проекти за съвременна поезия и проза в България „Letters of flesh", радващ се на над 25 000 активни читатели. През 2014 г. печели първи награди на фестивалите София: Поетики и Alter Native в Пловдив. През 2015 г. става лауреат на 43-тото издание на фестивала за дебютна литература „Южна пролет" в град Хасково с поетичната си книга „Нощта е действие". За нея получава и номинации за най-престижната поетична награда в България „Иван Николов", както и за наградата на Литературен клуб „Перото" за развитие на литературния контекст в България. Създава „Думи на 4 гуми" – мобилна книжарница за съвременна българска литература. Той представи "Aлтернативни стратегии за насърчаване на четенето сред младите". Илиян разказа повече лични истории и примери, но успя да развълнува публиката и да провокира дискусия по темата след края на събитието.

Иван Шопов - Български музикант, продуцент и художник (също познат като Cooh, Balkansky, Ghost303), представял своята музика и изкуство в Европа, Южна Америка, САЩ, Азия, Русия, Австралия и Нова Зеландия. Издавайки, множеството си проекти за едни от най-големите международни музикални компании, творчеството му достига по целия свят. Иван разказа своята житейска история и това как именно неговото детство в Троян, родната природа и фолклор са го превърнали в артиста, който е днес.

Екипът на АРИР – Стара Загора изказва своите специални благодарности на лекторите, на водещия на събитието - Стефан Вълдобрев, на домакините от Държавен куклен театър - Стара Загора, на всички партньори и спонсори за подкрепата, но най-вече на всички присъстващи, както и за техните позитивни отзиви.

43787587 2291509437543709 6663754317951926272 n

20 YEARS Stara Zagora Regional Economic Development Agency

REDA is determined in accordance with Art. 2 NGO’s Act as a non-profit organization for the public benefit to the objectives and tasks set out below:

The main objective of the REDA - Stara Zagora is to support the development and implementation of mechanisms to manage the process of successful integration into the European community of local and regional authorities and businesses in the region through policies development at regional and local level aimed at sustainable development of the region and stimulate economic development, including:

Read more...
 

Certificates

certificate-1.jpg fdi-strategy-stara-zagora.jpg micro-fdi-strategy-stara-zagora.jpg

Contact Us

127 General Stoletov Street,
6000 Stara Zagora, Bulgaria
tel. (+359 42) 605007,
fax (+359 42) 638075,
E-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

 

10 USEFUL TIPS ON HOW TO GET YOUR PROJECT FUNDED

 

10 RULES FOR WRITING SUCCESSFUL PROJECT PROPOSAL

You can count on us for:

  • Business plans, marketing strategies, analysis benefits / costs elaboration;

    READ MORE...

Upcoming

No events

europedirect

sesp-banner

greeninfranet logo for office printing color

logo-prisma

mir-large

logo selska

invest-en

tedxsz

magazine-startus

banner160x80-en

Loading ...